Razgovor s ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Umag: Strani radnici uspješno su položili tečaj hrvatskog jezika (2024)

Table of Contents
Učenje jezika U Erasmus-u

Razgovor s ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Umag: Strani radnici uspješno su položili tečaj hrvatskog jezika (1)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Na kraju svake školske godine pregledavaju se rezultati minulog rada i donose zaključne ocjene. Slična situacija je i umaškom Pučkom otvorenom učilištu gdje smo razgovarali sa ravnateljicom Tatjanom Vujić o proljetnom ciklusu obrazovanja odraslih i pripremama za jesenske upisne rokove.

Baš u vrijeme naše posjete ravnateljica Vujić je pripremala diplome za dvije grupe radnika iz Indije i Bangladeša, inače zaposlenika tvornice »Aluflexpack Novi«, koji su u sklopu POU Umag, nakon četiri mjeseca intenzivnog učenja položili tečaj iz hrvatskog jezika.

Učenje jezika

- Još u prosincu smo bili dogovorili suradnju sa tvornicom o 60 satnom tečaju, gdje bi njihovi strani zaposlenici svladali osnove hrvatskog jezika radi lakšeg komuniciranja na radnom mjestu i lakše njihove integracije u lokalnoj sredini u kojoj sada žive. Nastava se održavala u prezentacijskoj dvorani u sklopu tvornice, gdje smo im olakšali postupak dolaženja na nastavu s obzirom na smjenski rad i njihov smještaj koji je obično van Umaga.

Razgovor s ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Umag: Strani radnici uspješno su položili tečaj hrvatskog jezika (2)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Kolegica mag. philol. croat. Dunja Pašić je napravila odličan kurikulum gdje je uključila sve elemente poznavanja jezika od čitanja, pisanja, jezične interakcije do gramatike, ali na način da su oni radili po nekakvom slikovnom prikazu. Svih 24 polaznika je uspjelo savladati gradivo i dobiti diplomu o uspješno završenom tečaju hrvatskog jezika. Po svemu sudeći i na jesen ćemo nastaviti suradnju sa tvornicom »Aluflexpack Novi’, a pristižu nam i upiti ostalih tvrtki sa sličnim zahtjevima, rekla nam je uvodno ravnateljica Vujić.

Postoje i specijalizirani tečajevi stranih jezika koji su za određenu skupinu polaznika također besplatni.

- Uspješno je završen tečaj talijanskog jezika kojeg je za djelatnike MUP-a financirao Upravni odjel za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Istarske županije. Učilište je obnovilo i suradnju sa tvrtkom »Plava Laguna’ tako da su specijalizirane tečajeve njemačkog jezika pohađali njihovi sezonski djelatnici rezervacijskog centra i recepcioneri, rekla je Vujić.

Protekli proljetni period bio je izuzetno intenzivan sa ukupno dvanaest novih obrazovnih programa za stjecanje mikrokvalifikacija i djelomičnih kvalifikacija koji su izrađeni sukladno hrvatskom klasifikacijskom okviru.

Razgovor s ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Umag: Strani radnici uspješno su položili tečaj hrvatskog jezika (3)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

- Imali smo tri vrste programa financiranih putem vaučera HZZ-a iz sredstava Nacionalnog plana obnove i oporavka koji su za polaznike bili besplatni, a radi se o digitalnim, zelenim i deficitarnim programima. U tu skupinu spadaju i tečajevi Internetskog marketinga i brendiranja, zatim tečaj Klasične ručne masažne tehnike, te program za stjecanje djelomične kvalifikacije - knjigovođa. Na jesen će zainteresirani dobiti besplatne HZZ vaučere za stjecanje mikrokvalifikacija priprema i posluživanje barskih mješavina, veoma popularan program klasične i korektivne tehnike šminkanja, te novi program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije njegovatelja starijih i nemoćnih osoba koji je izuzetno tražen na tržištu rada, kaže Tatjana Vujić.

Iz kvote zelenih programa po prvi put je organiziran i besplatan program Ekološka proizvodnja ljekovitog bilja za koji su odrasli polaznici pokazali veliki interes. Zahvaljujući suradnji sa profesoricama dr. sc. biotech. Slavicom Dudaš i dr. sc. biotech. Melitom Zec Vijinović s riječkog Veleučilišta, te vrtnim centrom »Ures« uz mentorstvo univ. bacc. ing. agr. Ervina Grabovca, program je polaznicima omogućio izuzetna teorijska znanja i stjecanje praktičnih vještina. U sklopu programa imali su priliku vidjeti i primjere dobre prakse posjetivši nasade rasadnika »Roby Garden« u Umagu i tvrtku »Svijet biljaka« u Vodnjanu.

U Erasmus-u

POU Umag je korisnik Erasmus akreditacije, koju je dobilo na razdoblje od 2023. - 2027. godine i u okviru koje je održan čitav niz aktivnosti. Erasmus je program financiran od Europske zajednice čiji su ciljevi: unapređenje i podrška razvoja na svim razinama obrazovanja i obuke, jačanje veze između formalnog i neformalnog obrazovanja i učenja, te poboljšanje suradnje između obrazovanja i tržišta rada.

Razgovor s ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Umag: Strani radnici uspješno su položili tečaj hrvatskog jezika (4)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

- Prvi program, diseminacijsku radionicu »Seniors in EdU«, iz Erasmus akreditacije, odradili smo još u prosincu gdje je 20 polaznika Učilišta za treću životnu dob bilo na četverodnevnoj grupnoj mobilnosti u Firenci, s ciljem učenja i razmjene europskih tradicijskih vrijednosti, dok je u sklopu drugog projekta POU EdU održana dvodnevna radionica jačanja stručnih kompetencija za djelatnike i vanjske suradnike POU Umag koju su vodili stručnjaci s Filozofskog fakulteta u Ljubljani, izv. prof. dr. Marko Radovan i doc. dr. sc. Marjeta Šarić. Imamo već razvijen cijeli plan programa do 2027. godine povezan sa Erasmus akreditacijom, koji će sigurno unaprijediti naš rad i pomoći u edukaciji naših polaznika, smatra ravnateljica.

U prvom dijelu godine kroz POU Umag, u četrnaest obrazovnih skupina, prošlo je oko 150 polaznika koji su uspješno završili edukacijske tečajeve. Na jesen sve nove i stare polaznike očekuje niz novih, kvalitetnih i besplatnih obrazovnih programa, javnih predavanja, a isto tako i aktivnosti vezanih za učenje u sklopu Erasmus akreditacije.

Razgovor s ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Umag: Strani radnici uspješno su položili tečaj hrvatskog jezika (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 5362

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.