Obišli smo birališta u Puli, Buzetu, Labinu i Umagu. Svugdje isti odgovor - nema gužve  (2024)

I dok su za nedavne, parlamentarne izbore, građani u znatno većem broju no prijašnjih godina izašli na birališta, današnji izbori za Europski parlament nisu baš zaintrigirali Istranke i Istrane da izaberu svog zastupnika koji će biti njihov glas u Europi. Obišli smo birališta diljem Istre, a tijekom cijelog dana, na kojem god biralištu smo priupitali, odgovor je bio isti - nema gužve.

Za razmišljanja o izborima za Europski parlament, kao i koliko je ta institucija važna za život u Istri i Hrvatskoj, upitali smo nekoliko sugrađana, među kojima i dvoje dobro znanih političara.

Grbin: Ovi EU izbori su važni za budućnost

Svoju građansku dužnost u nedjelju ujutro u Puli obavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

- Inače, na europskim izborima je manji odaziv nego što je primjer na ostalim izborima. Nije nevažno tko će nas zastupati u europskom parlamentu. To je mjesto gdje se donosi gotovo 50 posto propisa koji se primjenjuju u Hrvatskoj. Doista je bitno da tamo Hrvatska bude zastupljena na najbolji mogući način. Problem s ovim izborima je taj što je zakonom predviđeno da kampanja traje puno duže vremena nego što je to za parlamentarne izbore.

Obišli smo birališta u Puli, Buzetu, Labinu i Umagu. Svugdje isti odgovor - nema gužve (1)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Onda kada znate da su sredstva puno više ograničena nego što je to za parlamentarne izbore, onda je logično da se ta kampanja i puno manje vidi. Posljedica je toga i manja svijest građana da je to važno, manja svijest da se uopće danas nešto događa. Mislim da je Europa u ovom trenutku pred određenim izazovom. Vrijeme bez proširivanja, vrijeme bez izmjene temeljnih ugovora je trenutno najduže u povijesti Europske unije. Ono što će saziv Europskog parlamenta svakako morati donijeti odluku jest u kojem smjeru će Europa ići. Hoćemo li se zatvoriti u okviru sadašnjih 27 članica ili ćemo nastaviti proširenje. Na koji način će se Europa postaviti na međunarodnoj sceni, hoće li biti više integracija, hoćemo li u nekim stvarima nastupati zajednički pa da se naš glas čuje ili će to biti 27 glasova za koje praktički, a to smo vidjeli u nekoliko zadnjih kriza, nikoga nije briga.

Obišli smo birališta u Puli, Buzetu, Labinu i Umagu. Svugdje isti odgovor - nema gužve (2)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Dakle, ovaj je saziv važan i za političko pozicioniranje Europe, a onda i za raspravu o tome kakva će Europa biti prema njenim građanima. Postoji čitav niz stvari koje se ne mogu riješiti na nacionalnom nivou. Jedna od tih je, primjerice, odnos prema bankama. Ako vi na razini jedne države članice uvedete porez koji bi "udario" prema ekstra profitu banaka koje su ga ostvarile u enormnom iznosu u zadnjih godinu ili dvije, onda će oni naći način da taj kapital prikazuju na knjigovodstvenim računima neke druge države članice. Ako se takve stvari ne rješavanju sistemski na razini cijele unije, onda one naprosto nemaju smisla, a kada pogledamo o kolikom se novcu radi i na koji način se taj novac može upotrijebiti u korist građana Hrvatske ali i cijele Unije, onda morate razumijeti u konačnici koliko je to važno, rekao je Grbin. Po pitanju desnice i njenog uspona u Europi Grbin je dodao da će o tome govoriti nakon rezultata izbora.

Na glasačka mjesta za ove izbore pretežno su izlazili umirovljenici. Tako je bilo i u Puli.

- Od ovih izbora očekujem puno jer oni su važni za Europski parlament. Mislim da ćemo mi u Istri dosta dobiti, ako glasamo za one prave. S mnogim stvarima nisam zadovoljna, ali ima i onih s kojima jesam. Eto, ali sve u svemu da bi moglo puno bolje nego što jeste, to svakako. Ljudima bi trebale veće mirovine i veće plaće općenito, rekla nam je umirovljenica Ana iz Pule.

Obišli smo birališta u Puli, Buzetu, Labinu i Umagu. Svugdje isti odgovor - nema gužve (3)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

- Ma ja ne očekujem ništa. Niti su šta najavili niti su u mogućnosti nešto promijeniti, a kada me pitate zašto je desnica u Europi u usponu, mogu reći da ljudi vjerovatno nisu zadovoljni. Oni traže nešto novo, a hoće li do toga doći, to nitko ne zna, kazala nam je umirovljenica Marija iz Pule.

Obišli smo birališta u Puli, Buzetu, Labinu i Umagu. Svugdje isti odgovor - nema gužve (4)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Flego: Ovi izbori dosta blizu parlamentarnim i došlo je do šuma u komunikaciji

Na glasanje pa na jutarnju kavu, buzetska je izborna tradicija i ovom prilikom, primjetna u gradu na sjeveru Istre, iako uz manju izlaznost. Buzećani s kojima smo razgovarali nisu baš previše uvjereni da će nedjeljni izbori za Europski parlament nešto promijeniti, no smatraju da su izbori i pravo i obveza te su odlučili ispuniti svoju građansku dužnost. Mišljenja su da odluke koje se donose u Europskom parlamentu nemaju neki preveliki utjecaj na kvalitetu njihovog života.

Obišli smo birališta u Puli, Buzetu, Labinu i Umagu. Svugdje isti odgovor - nema gužve (5)(Snimila Gordana Čalić Šverko / Glas Istre)

Nositelj Fair play liste 9 Valter Flego koji je bio u utrci za novi mandat u Europskom parlamentu, glasao je u Buzetu, na biračkom mjestu broj 13., u Društvenom domu Sveti Duh kod Štrpeda, a došao je sa suprugom Brankom. Kao što je i najavljeno, na biračko mjesto stigao je oko 10 sati no potom je strpljivo, reklo bi se kolegijalno, čekao gotovo sat vremena da bi ispunio svoju građansku pa i europsku dužnost kako bi u međuvremenu novinari, oni koji to prethodno nisu učinili, od Županijskog, odnosno Državnog izbornog povjerenstva, mejlom ishodili odobrenje za fotografiranje i mogli ga snimiti na biračkom mjestu.

Zanimljivo je da su na tom biračkom mjestu tri Valtera Flega pa ga, da ubrzaju proces identifikacije, u biračkom odboru u pravilu znaju pitati koje je godište jer IDS-ov europarlamentarac Flego najmlađi je od njih troje.

U svojoj prijepodnevnoj izjavi novinarima koje je zanimalo kakva su mu očekivanja, Flego je kazao kako često svih goni neka misao da ih nitko ništa ne pita.

- Na ovim se izborima itekako sve građane pita i zato očekujem prije svega da se odazovu na izbore i da glasaju jer je ulog preveliki da bi se ostalo doma. Moja su očekivanja da će biti bolja izlaznost nego prije pet godina, kazao je Flego i pozvao svih da izađu na izbore, na dan kada se određuje budućnost i smjer daljnjeg razvoja Europe.

Novinare je zanimalo i kakav mu je dojam, da li su građani dovoljno zainteresirani za europske izbor i za to tko ih predstavlja u Europskoj uniji.

- Nažalost, moj je dojam da to nije dovoljno iskomunicirano. Moj dojam je da velika većina građana nije dovoljno informirana, e sada možemo raspravljati zašto je tome tako. Moj dojam je i da su ovi izbori dosta blizu parlamentarnim i da je došlo do jednog šuma u komunikaciji, kazao je, a na pitanje kakva su mu osobna očekivanja dodao kako očekuje da građani prepoznaju rad i da mu omoguće nastavak tog rada u Bruxellesu.

U Labinu građani očekuju veće plaće, mirovine i bolji standard

U Labinu se na odvojenim biračkim mjestima danas glasalo za EU parlament i sedam Mjesnih odbora. Za svih sedam mjesnih odbora na području Grada Labina liste su predali IDS i SDP. Kako smo saznali, izlaznost je do 10 sati bila slabija nego na nedavnim izborima za Sabor. Na biračkom mjestu za EU parlament zatekli smo nekoliko Labinjana koji su nam o svojim očekivanjima od novog saziva tog parlamenta rekli:

- Mislim da je EU parlament važan. Svaki glas je bitan, a u sinergiji s ostalim glasovima koji ne pripadaju istoj političkoj opciji može se doći do određenih rezultata iako Hrvatska ima malo političkih predstavnika u EU parlamentu u odnosu na ukupan broj. Bilo bi dobro da se naši predstavnici tamo izbore za veća socijalna prava, za radnike i umirovljenike, rekao nam je Andrea Miletić, a Mario Miletić dodao:

- Ne očekujem baš nešto od njih, biti će kao i do sada ali možda i bude nešto. Red je ipak da se glasa, ja sam glasao za našega Flegu, rekao je umirovljenik Miletić. Bračni par Adem i Hana Alić upravo je odlazio sa birališta.

Obišli smo birališta u Puli, Buzetu, Labinu i Umagu. Svugdje isti odgovor - nema gužve (6)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

- Očekujem kao i do sada, daj Bože, da bude bolje, rekao je Adem a supruga Hana bila je malo opširnija i konkretnija:

- Očekujem sve najbolje, ali nažalost, moja očekivanja se neće ostvariti. Treba podići standard, plaće radnicima a posebice mirovine. Zbog toga sam i izašla na izbore. Treba povećati stanogradnju za mlade i to povoljniju, odoše nam mladi, treba zaustaviti daljnje iseljavanje mladih putem većih plaća, stanova i boljih uvjeta života, poručila je Hana. Bračni par Marica i Slavko Franković iz labinskih Katura također su izašli na izbore.

Obišli smo birališta u Puli, Buzetu, Labinu i Umagu. Svugdje isti odgovor - nema gužve (7)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

- Očekujem da slušaju glas naroda u nešto naprave za umirovljenike jer većina ima mizernu mirovinu. A oni neka uživaju u svojoj velikoj plaći u EU parlamentu i raznim dodacima i privilegijama. Za nas neka se izbore za barem 20 posto veće mirovine, da se barem približimo umirovljenicima na zapadu. Mladi će se za sebe boriti i izboriti ali umirovljenici više nego, moraju dostojno živjeti od onoga što su dali društvu, zaključila je Marica Franković.

Umažani nepovjerljivi i skeptični

Kakva je situacija u Umagu, priupitali smo građane na umaškim biralištima.

- S obzirom na predizborne ankete postoji vrlo realna šansa da gospodin Flego ne zadrži svoj mandat, ali se zbog toga neće ništa promijeniti jer će hrvatski EU parlamentarci jednako zastupati hrvatske regije, pa tako i Istru, rekao nam je Igor.

- Europska unija je globalna tvorevina i kao takva sigurno ne zastupa niti nacionalne, a kamoli regionalne interese. Nama su puno bitniji lokalni izbori slijedeće godine, rekao je Darko

- Utjecaj EU izbora na Istru nije ništa veći ili manji od utjecaja EU parlamenta na vođenje bilo kakvih politika, direktiva ili nećeg trećeg, a to je minimalno. U Europskom parlamentu naši zastupnici mogu govoriti o raznim temama i problemima, ali nemaju baš manevarski prostor nešto zaista poduzeti. Zbog toga ne vjerujem u EU demokraciju niti u to da se išta može mijenjati izborima za EU parlament. Tu se krije i razlog male izlaznosti Europljana na ove izbore, rekao je Ivan

Obišli smo birališta u Puli, Buzetu, Labinu i Umagu. Svugdje isti odgovor - nema gužve  (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 5358

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.