Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (2024)

Despre produsele de la Steelseries am tot auzit de bine în ultimii ani, dar recunosc că nu am folosit timp îndelungat periferice din portofoliul companiei. Ei bine, iată totuși că am avut ocazia să testez un astfel de produs recent. E vorba despre căștile Steelseries Arctis Nova 5P, care au sosit la mine în urmă cu câteva zile.

Vorbim despre un model pentru gameri și nu numai, întrucât se conectează la PlayStation, PC, Nintendo Switch sau chiar smartphone / tabletă. Există și o aplicație dedicată ce include peste 100 de preset-uri de sunet, pentru o mulțime de jocuri. Am testat căștile în ultima perioadă, iar acum a venit momentul să descoperim împreună ce oferă, dar și dacă merită achiziționate. Toate detaliile sunt mai jos!

Unboxing

Evident, începem cu procesul de despachetare. Căștile sosesc într-o cutie de dimensiuni relativ reduse, colorată în albastru și gri. Aflăm că vorbim despre un model wireless, ce include un dongle USB-C multi-platform, un cablu USB-C la USB-A de 1.5 metri lungime pentru încărcare, dar și unul USB-C la USB-A ca extensie a dongle-ului menționat.

  • Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (7)
  • Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (8)
  • Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (9)
  • Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (10)
  • Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (11)
  • Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (12)

Procesul de unboxing decurge rapid, căștile sunt bine protejate în timpul transportului, fiind amplasate într-un suport cu rol protectiv. Avem manual de utilizare, iar accesoriile de care vorbeam mai sus sunt organizate într-un alt compartiment, separat de căști. Totul e bine organizat, iar la pachet am primi și stickere ce pot fi folosite pentru a-ți înfrumuseța setup-ul de gaming dacă dorești.

Construcție și design

Evident, eram interesat de calitatea căștilor și eram foarte curios cât de confortabile sunt, întrucât gamerii petrec în general multe ore în față consolei / PC-ului. Nu am găsit exact greutatea căștilor, dar cântăresc în jur de 300 de grame și sunt destul de ușoare. Sunt fabricate din plastic mat, dar apare și o bandă fabricată din material textil pentru susținere pe cap + extra-confort în timpul utilizării. Ea poate fi ajustată în funcție de preferințe și bineînțeles, de mărimea capului utilizatorului.

În partea dreaptă apare un port USB-C pentru încărcare, dar el poate fi folosit și pentru conectarea căștilor pe fir la un laptop / PC / consolă. Avem și un buton on / off aici, dar și unul folosit pentru comutarea Bluetooth / Wi-Fi 2.4GHz. În partea stângă apare un microfon retractabil ce include și un LED de culoare roșie ce se va aprinde doar când acesta este oprit. Există un buton dedicat tot aici prin intermediul căruia oprim sau p*rnim microfonul, dar și o rotiță folosită pentru controlarea volumului fără bătăi de cap.

De remarcat că aceste căști nu au parte de iluminare RGB, astfel că aș zice că pot trece ușor „neobservate” chiar și într-o ședință online, drept un model „business”. Banda de susținere din partea de sus e flexibilă, iar cupele permit rotirea la 90 de grade. Aș zice că le poți transporta liniștit într-un ghiozdan, fără să îți faci griji cu privire la deteriorarea acestora.

Aș fi preferat totuși să văd în pachet și o gentuță de transport care să adauge extra-protecție, în special pentru praf.

Confort

După cum spuneam și mai sus, dacă ești gamer, e posibil să petreci mai multe ore în față PC-ului / consolei decât un utilizator obișnuit. E un motiv în plus pentru a-ți dori o pereche de căști confortabilă, sesiunile de gaming lungi necesitând acest lucru. Vă pot spune de pe acum că Steelseries Arctis Nova 5P te vor surprinde plăcut la acest aspect.

Se pot regla pe înălțime destul de facil, banda de susținere este ușor elastică, iar cupele sunt suficient de mari și moi cât să nu te incomodeze nici dacă porți ochelari. În plus, vorbim despre căști wireless, astfel că nu te va incomoda firul dacă alegi să te joci pe PC / consolă sau smartphone, fie că alegi conexiunea prin Bluetooth sau prin Wi-Fi via dongle USB.

Microfonul nu te va incomoda niciodată întrucât el e retractabil și îl poți accesa doar atunci când ai nevoie de el. O veste bună e că aceste căști beneficiază și de o aerisire surprinzător de bună. Le-am purtat în zilele toride de vară fără ca urechea să transpire și fără pic de disconfort pe perioade lungi de utilizare (sesiuni de playback de peste 3-4 ore). Aceste pernițe au și rol de anulare pasivă a zgomotului de fundal, apropo.

Sunet + aplicație mobilă

Ajungem la cea mai importantă secțiune din această recenzie. În cazul de față discutăm despre o pereche de căști ce livrează sunet în regim 7.1, ce au drivere magnetice generoase, de 40 mm. Au în componența lor magneți neodim, astfel că redau sunet ultra-detaliat, cu frecvențe înalte clare, medii precise și bas profund.

Aceste drivere asigură o experiență audio perfectă indiferent de jocul sau piesa ascultată, însă e nevoie și de setări adiționale dacă vrem să ne bucurăm de un sunet excelent în fiecare titlu accesat.

Din fericire, avem o aplicație la dispoziție, una care ne oferă peste 100 de moduri de sunet, inclusiv pentru jocuri populare de pe consolă sau PC. Se numește „SteelSeries Arctis Nova 5” și e disponibilă atât în Google Play, cât și în App Store.

Am folosit căștile atât la gaming pe laptop, cât și la ascultat muzică pe smartphone. Poți schimba ușor profilurile de sunet folosind aplicația menționată mai sus. Poți face acest lucru chiar dacă căștile sunt conectate la PC folosind dongle-ul USB-C din pachet. Avem aici „Quick-Switch”, astfel că trecerea între Bluetooth și Wi-Fi (2.4GHz) se realizează instant.

  • Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (24)
  • Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (25)
  • Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (26)
  • Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (27)
  • Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (28)
  • Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (29)

Microfonul integrat de către Steelseries pe acest model se numește
ClearCast Gen 2.X și beneficiază de Bidirectional Noise Cancelling. Practic în timp ce vorbești cu coechipierii aceștia nu vor auzi sunetul tastaturii tale mecanice și nici mare lucru din ce se întâmplă în jurul tău, focusul fiind pe vocea utilizatorului. Am folosit căștile pentru discuții pe Discord alături de prieteni, în timp ce jucam DOTA 2.

Iată și o parte dintre zecile de moduri de sunet pe care le vei găsi în aplicație:

  • Flat
  • Bass Boost
  • Focus
  • Hi-Fi Rush
  • Music: Bright
  • Music: Deep bass
  • Music: Punchy
  • Movie: Clear Dialog
  • Movie: Immersion

Și o parte din titlurile (jocurile) ce au profiluri de sunet dedicate:

  • DOTA 2
  • PUBG
  • Apex Legends
  • Assassin's Creed Mirage
  • Baldur's Gate 3
  • Call of Duty (Modern Warfare 3, Warfare 2, Warzone 1 / 2)
  • Counter Strike 2
  • DayZ
  • Cyberpunk 2077
  • Dead by daylight
  • Dying Light 2
  • EA Sports FC 24
  • Final Fantasy XIV
  • GTA V
  • Guild Wars 2
  • Hogwarts Legacy

Lista e extrem de lungă, iar cei de la Steelseries oferă actualizări regulate pentru a se asigura că oferă gamerilor o experiență de sunet imersivă și plăcută. Căștile chiar m-au impresionat, atât în timp ce urmăream filme sau seriale, cât și atunci când mă jucam sau ascultam muzică. Am ascultat muzică folosind smartphone-ul din dotare, apropo, prin Bluetooth. Pentru gaming am folosit dongle-ul din pachet, pentru a mă asigura că am parte de cea mai mică latență posibilă în timpul titlurilor competitive.

În aplicație apare și un limitator audio pentru cazurile în care dorim ca volumul să nu depășească un anumit nivel, dar și opțiune „Extended Range Mode”. Cea din urmă va reduce totuși calitatea sunetului captat de microfon, pentru a crește raza de conectare.

Autonomie

Dacă nu îți plac device-urile ce trebuie încărcate aproape zilnic pentru a funcționa, cu siguranță te va impresiona autonomia oferită de Steelseries Arctis Nova 5P. Avem playback audio continuu de până la 60 de ore dacă folosim căștile doar pe Bluetooth, respectiv 40 de ore dacă alegem să folosim căștile exclusiv folosind dongle-ul USB-C, pe rețeaua de 2.4GHz, pentru latență scăzută.

Practic, dacă ești gamer „full-time”, vei obține în jur de de 8h de playback zilnic, de luni până vineri. Mai mult, avem și încărcare rapidă aici, doar 15 minute de alimentare oferind 6 ore de autonomie. Apropo, pentru conservarea autonomiei există în aplicație o opțiune pe care o putem selecta. Căștile se vor opri automat la câteva minute de inactivitate.

Impresii

Ajungem și la ultima secțiune din această prezentare, momentul când tragem linie și aflăm dacă Steelseries Nova 5P merită achiziționate. Vă pot spune acum că sunt printre cele mai comode căști purtate de mine până acum. Te vor mulțumi cu siguranță dacă ești gamer de PC, respectiv PlayStation sau Switch și pot fi purtate chiar și vara, întrucât cupele sunt bine aerisite și nu vei transpira în timp ce le folosești.

Sunt ușoare, sunetul livrat este excelent și vei economisi timp selectând profilul aferent titlului pe care îl joci. Difuzoarele de 40mm oferă sunet puternic, cu mult bas, iar căștile sunt potrivite pentru a asculta muzică on-the-go, fie că pleci în concediu pentru mai multe zile sau doar câteva minute până la magazinul din colțul blocului. Sunt căști de gaming, astfel că sunt potrivite chiar și pentru sesiuni de League Of Legends: Wild Rift sau PUBG Mobile pe smartphone sau tabletă.

Cred că se înțelege din această concluzie că le recomand cu drag oricărui gamer care și le permite, fiind căști cu adevărat durabile, care îți vor oferi o experiență audio imersivă și captivantă, indiferent de titlul rulat. Țin totuși să menționez că acest model NU se conectează la console Microsoft Xbox.

Căștile se conectează la PS4, PS5, PC, Mac, console Nintendo Switch, smartphone-uri / tablete, respectiv Oculus Quest 2.

Preț și disponibilitate

Steelseries Arctis Nova 5P (wireless) costă în acest moment 577 de lei (PC Garage). Treptat va ajunge și în oferta altor retaileri din online:

Am testat Steelseries Arctis Nova 5P: Căști wireless over-ear pentru gameri, ce aduc peste 100 de moduri de sunet + o aplicație intuitivă pentru control facil (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 6041

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.